15.12. HÄRÄN LÄMMÖSSÄ UINUVA PIENI IHMINEN

”Heinillä härkien kaukalon nukkuu lapsi viaton.” Tutun joululaulun sanat kuljettavat meidät Betlehemin talliin, jossa joulun lapsi uinuu ensiuntaan eläinten ruoka-kaukalossa, seimessä. Myös perinteisessä joulukuvaelmassa tai seimiasetelma härällä on paikkansa Jeesuksen oikealla puolella. Härkä symboloi myös juutalaista kansaa, jonka keskelle Jeesus syntyi, kun taas aasi kuvaa muita kansoja.
Toisaalta härkä oli uhrieläin, ja täten sekin liittyy myös Jeesuksen viimeisiin hetkiin. Uhraaminen on meille nykyajan ihmisille vaikeasti ymmärrettävä asia – suorastaan vaikeasti hyväksyttävä. Miksi jonkun tarvitsisi kuolla, jotta toiset saisivat elää?
Jos ajattelemme sotaa ja sitä uhria, jonka isovanhempamme ja heidän vanhempansa antoivat itsenäisyyden säilymisen vuoksi, ajatus tulee paremmin käsitettäväksi. Sotaa ei kukaan halua, mutta jos se syttyy, on valittava, millä puolella on. Lähettäessään poikansa maailmaan Jumala valitsi ihmisen puolustamisen pahan voimilta. Jeesus tuli maailmaan rakentamaan yhteyden Jumalan ja synnin vuoksi Jumalastaan etääntyneen ihmisen välille. Jeesuksen antama uhri on iankaikkinen uhri, jonka lisäksi muita uhreja ei tarvita.
Sen vuoksi eläinten läsnäolo Jeesuksen seimen äärellä merkitsee myös luomakunnan harmoniaa. Härkä voi olla muistuttamassa meitä aiheesta, joka käy päivä päivältä tärkeämmäksi. Ilmastonmuutos, saastuminen ja muu luonnon epätasapaino ovat todellisia uhkia. Miten edistämme niitä toimenpiteitä, jotka suojelevat maapalloamme?

Mika Waltari kirjoittaa: ”Jossain ajatusten keskellä nukkuu lapsi, joka kantaa kaikkien unelmien kohtaloa pienissä käsissään ja lempeitten juhtien huuruinen hengitys lämmittää häntä pimeässä.”

Minulle härän läsnäolo Jeesus-lapsen seimen äärellä merkitsee lämpöä, voimaa ja turvaa.  Ajattelen, että aasi tuli talliin pyhän perheen mukana, lampaat paimenten, kamelit tietäjien, mutta härkä oli jo tallissa. Isäntäväkeen kuuluvana se kutsui pyhän lapsen kotiinsa.
Voisimmeko mekin kutsua joulun lapsen kotiimme? Voisiko seurakunta olla se härkä, jonka ruumiin lämmössä, jonka tasaisen hengityksen tyyneydessä jokainen Jumalan lapsi saisi turvaa ja rauhaa?

 

Kommentit