23.12.    SEIMI SINUSSA

Joka joulu kuulemme, kuinka Jeesuslapsi laitettiin nukkumaan seimeen, eläinten ruokaa-astiaan. Muuta paikkaa hänelle ei ollut. Millainen tuo seimi oikeastaan oli? Useimmat meistä ovat muodostaneet käsityksensä siitä jonkin näkemänsä joulukuvaelman tai maalauksen perusteella. Mutta ainakin oma käsitykseni on ollut enemmän tai vähemmän harhainen. Seimi ei ollut kaunis kehto eikä edes jonkinlainen ruoka-astia, kuten olen tähän asti luullut. Se oli yksinkertaisesti maahan kaivettu kuoppa. Näin totesi ainakin professori Pauli Annala muutama vuosi sitten nettilehdessä Valomerkki.
 

Annalan mukaan seimi on siis tyhjä tila. Tämä eläinten syöttökaukalo kuvaa sitä tilaa ihmisen ytimessä, johon joulun lapsi voi syntyä. Seimi on tyhjä tila sinussa. Siihen tilaan Jeesus-lapsi syntyi ja syntyy.

Tyhjää tilaa ei löydy siitä täydestä majatalosta, jonka ovelta Jumalan poika käännytettiin pois. Se löytyy vaatimattomasta tallista, joka hädin tuskin kykeni tarjoamaan katon taivaallisen vieraansa pään päälle – ja hiukan eläimellistä lämpöä.

Kumpi sinä haluat olla: täysi majatalo vai tyhjä talli? Uskallatko kohdata tyhjän tilan itsessäsi ja ottaa vastaan tuon pienen lapsen, joka on elämä itse, jonka kasvot ovat toivoa täynnä ja joka voi antaa elämällemme aivan uudenlaisen merkityksen – riippumatta siitä, keitä olemme ja millaisessa tilanteessa elämme. Hän on elämän leipä, joka ravitsee meitä enemmän kuin mikään muu.

Jeesuksen syntymäjuhla on jo aivan lähellä. Ehkä nyt viimeistään on oikea hetki tyhjentää mieli kaikesta turhasta, unohtaa arkiset valmistelut ja katsoa joulun ytimeen. Jumalan pojan syntyminen ihmiseksi jää vain kauniiksi tarinaksi, ellei Kristus synny meissä, hengellisesti. Kun Kristus syntyy meissä, meistä tulee osa jotakin suurempaa.

Johannes Kastajaa kysyi Jeesukselta ennen kuolemaansa: ”Oletko sinä se, jonka on määrä tulla, vai pitääkö meidän odottaa toista?”  Vastatessaan Johannekselle Jeesus ei korosta itseään. Hän ei sano: ”Lakkaa odottamasta. Minä olen se, jonka piti tulla. Minä olen Messias.”

Hän sanoo: ”Kertokaa Johannekselle, mitä kuulette ja näette: sokeat saavat näkönsä ja rammat kävelevät, spitaaliset puhdistuvat ja kuurot kuulevat, kuolleet herätetään henkiin ja köyhille julistetaan ilosanoma. Autuas se, joka ei minua torju.”

Jumalan valtakuntaa ei avata suurilla sanoilla: se on elettävä todeksi. Jeesuksen viesti kuuluu: ”Näetkö, kuinka Jumalan tahto toteutuu tässä maailmassa. Olen tullut, jotta Hänen tahtonsa toteutuisi maailmassa. Katso, kuinka suuri Jumala käyttää pientä ihmistä apuna toteuttaakseen tahtoaan maailmassa.” Jumala tuli itse ihmiseksi voidakseen palvella ihmistä. Sama palvelutehtävä on annettu jokaiselle meistä.

Lopetetaan siis kaikki turha hössötys, keskitytään olennaiseen ja tehdään rakkaillemme ja kaikille, jotka kohtaamme, hyvä joulu, josta välittyy rakkauden sanoma.

Kommentit