1.12. AASIN MATKASSA JOULUTUNNELMAAN
 

Joulukuvaelman hahmoista suosikkini on ehdottomasti aasi. Tähän itsepäiseksi, vastaanhangoittelevaksi ja laiskaksikin väitettyyn otukseen on helppo samastua. Aasi tuo kaiken juhlavuuden keskelle hiukan komiikkaa. Siksi on hienoa, että Jeesus ja aasi kuuluvat yhteen. Aasi ja Jeesus.

Aasi näyttäytyy Jeesuksen elämän keskeisimmissä vaiheissa: hänen syntymänsä aikaan ja myös pääsiäisen alla, palmusunnuntaina. Jeesus ratsastaa aasilla Jerusalemin juhlaan kansan tervehtiessä häntä palmunlehviä heilutellen ja hoosianna- huudoin. Asiat eivät kuitenkaan mene aivan niin kuin inhimillisesti katsoen odottaisi, vaan Jeesus kulkee kohti kuolemaansa – ja ylösnousemusta. Aasi on siis paikalla, kun Jotain tapahtuu!

Monissa jouluaiheisissa kuvissa ja kertomuksissa viimeisillään raskaana oleva Maria saapuu Betlehemiin aasin selässä Joosefin kävellessä rinnalla. Aasi seuraa pyhää pariskuntaa myös talliin ja todistaa läsnäolollaan Vapahtajan syntymää. Seimen äärelle asettuvan härän sanotaan kuvastavan juutalaista kansaa, aasin taas ”pakanoita” eli muita kansoja.

Mutta aasi on muutakin: köyhän miehen ratsu. Valitsemalla aasin kulkuneuvokseen Jeesus osoittaa, ettei hän tule tavoittelemaan valtaa, mainetta eikä omaisuutta. Hän tulee sinne, missä häntä tarvitaan – kaikesta ulkonaisesta riippumatta.

Hankalalla aasilla on tärkeä tehtävä: hän kuljettaa Vapahtajan kansan pariin. Jeesus syntyy juutalaisen kansan keskellä ja kulkeutuu sieltä muualle maailmaan kaikenlaisten aasien selässä. Hän tuo iloa ja toivoa tullessaan.

On mukava samastua aasiin, koska saa kantaa Jeesusta sinne, missä ihmiset ovat.

 

Kommentit

Lähetä kommentti