10.12. ENKELI TUO VIESTIN, SUOJELEE - JA TAISTELEE!

Joka joulu saan jossakin tilaisuudessa yhtyä tuttuun jouluvirteen "Enkeli taivaan lausui näin". Sanat kirkkokuntamme kantaisän Martti Lutherin käsialaa. Enkelillä oli tärkeä tehtävä: tuoda Jumalan viesti maailmalle. Tämä viesti oli ilosanoma Jumalan pojan saapumisesta maan päälle.

Kristitylle enkelit eivät ole vain maagisen ajattelun piiriin kuuluvia satuolentoja, vaan heidän olemassaolonsa koskettaa jokaisen elämää. Enkelit eivät ole ihmisiä, mutta heillä on paljon yhteistä ihmisten kanssa. He ovat Jumalan luomia persoonallisia olentoja, joilla on tahto, tunteet ja äly. He puhuvat ja liikkuvat paikasta toiseen. He ovat Jumalan hoviväkeä ja vastaavat toiminnastaan hänelle.

Enkelit ja ihmiset poikkeavat toisistaan oleellisesti. Ihmisestä ei tule enkeliä kuoleman jälkeenkään.  Jumala loi ihmisille ruumiin, kun taas enkelit luotiin aineettomiksi olennoiksi. He eivät vanhene, sairastu tai kuole. He pysyvät sellaisina kuin ovat. He eivät avioidu eivätkä lisäänny. Vaikka enkelit ovat luonnostaan näkymättömiä, he saattavat ilmestyä ihmisille näkyvässä hahmossa.

Kreikankielen verbi ”angello” tarkoittaa sanansaattajaa. Enkelit asuvat taivaassa, mutta heidät lähetetään maan päälle tiettyihin tehtäviin. Enkeli Gabriel ilmoitti Marialle, että tästä tulee Jumalan pojan äiti. Paimenille enkeli kertoi Jeesuksen syntymästä.  Kolmisen kymmentä vuotta myöhemmin hän kertoi Jeesuksen kuolemaa sureville naisille ilouutisen ylösnousemuksesta.

Viestin välittämisen lisäksi enkeleillä on muitakin tehtäviä. Suojelusenkeli on useimmille ihmisille läheisin enkeli. Raamatussa puhutaan muun muassa lasten enkeleistä. Ehkä meidänkin elämässämme on tilanteita, joissa enkeli on läsnä – rohkaisemassa ja kannustamassa – vaikka emme häntä suoranaisesti havaitsisikaan. Suojelusenkeleistä tunnetuin on Rafael.

Ylienkeli Mikael puolestaan ei ole mikään lempeä hahmo, vaan mahtava sotapäällikkö. Hän johtaa taistelua pahuutta vastaan. Mikael-nimi on hepreaa ja tarkoittaa: ”Kuka on kuin Jumala.”

Vaikka meistä ei ole enkeleiksi, voimme toimia enkelien tavoin Jumalan sanansaattajina: joulutervehdys muistuttaa joulun ilosanomasta. Se saaminen ilahduttaa erityisesti sitä, jonka elämä on yksinäistä.

 
 
 
 
 
 
 

Kommentit