12.12. JOULUINEN OVISEPPELE TOIVOTTAA TERVETULLEEKSI

Ovikello soi. Mietimme, kuka siellä voisi olla. Älykännyköiden aikakaudella vieraat tulevat harvoin ilmoittamatta – sikäli, kun tulevat ollenkaan, sillä modernit viestimet toimivat myös sosiaalisena olotilana. Oven takana seisoi tuttu mies. Hänen asiansa oli sellainen, että sitä ei hoideta sähköisesti.

 Hän ilmaantuu ovemme taakse joka vuosi. Hän myi itse tekemiään oveen kiinnitettäviä jouluisia seppeleitä. Seppeleet oli solmittu havuista ja niiden alareunasta tervehti katsojaa jokin viehättävä hahmo. Lapset saivat valita ikäkautensa mukaisensa hahmon: ovessamme on roikkunut niin tonttu, koira kuin tähtikin. Eräänä jouluna muistan suihkutelleeni ohjeen mukaisesti hiuslakkaa korean lintuhahmon ylle –  elävät lajikumppanit kun luulivat sitä oikeaksi ja yrittivät häätää tunkeilijan pois nokkimalla sitä!

Aivan viimeisinä vuosina tätä ovikranssimiestä ei ole näkynyt, ja usein mietin, mitä hänelle kuuluu. Mutta kuten joskus käy, kaikkien noiden vuosien aikana en huomannut kysyä edes nimeä. Ovikranssimies oli meille ovikranssimies, joka kuului jouluun samalla tavalla kuin joulupukki. Hänen ilmestymisensä oli merkki siitä, että joulu oli jo ovella.

Adventti- ja jouluseppeleitä on monenlaisia. Elokuvassa ”Sound of music” Trappin perhe ripustaa komean seppelen roikkumaan vaakatasossa katosta saksalaiseen tapaan. Tällaiseen seppeleeseen kiinnitetään usein adventtikynttilät, joita oli neljä: yksi kutakin adventtisunnuntaita varten. Kynttilät sitten sytytellään viikko kerrallaan, kunnes ”oikea” joulu saapuu. Luonnollisesti tällaisen seppeleen voi laitta myös pöydälle kynttelikön sijaan.

Ympyrä muotona muoto kuvaa ikuisuutta. Sama symboliikka toistuu esimerkiksi vihkisormuksessa, perinteisessä hautaseppeleessä ja puolipyöreässä alttarikaiteessa, jonka ajatellaan täydentyvän Jumalan valtakunnan puolella. Talvellakin viheriöivät havut kuvaavat niin ikään iankaikkista elämää.

Vaikka kaipaamme haikeina menneitä vuosia ja ovikranssimiestä, emme ole kuitenkaan luopuneet tavasta ripustaa seppele oveen. Tällä seppeleellä haluamme tervehtiä myös häntä, jonka uskomme mukaan voi tuon ikuisen elämän lahjoittaa: joulun lasta.

Kommentit