22.12. TAIVAALLINEN BONUSPERHE
 
Pyhä perhe esitellään meille usein esikuvana, ydinperheen ytimenä. Mutta kun tarkastelemme sitä hiukan perusteellisemmin, huomaamme, että se onkin uusperhe. Ydinperhe on nimittäin perhe, johon kuuluvat aikuiset vanhemmat ja heidän yhteiset lapsensa, kun taas tilastokeskus määrittelee uusperheen seuraavasti: ”Uusperheessä on alle 18-vuotias vain toisen puolison lapsi. Perheen kaikki lapset eivät ole puolisoiden yhteisiä.”  Tämä määritelmä jättää uusperheen varsin väljäksi; sen muoto ja koko voi vaihdella suurestikin.
 
Itse asiassa ydinperhe on varsin tuore tulokas, sillä kaikkialla maailmassa ja etenkin maaseudulla perheeseen on kuulunut useampia sukupolvia. Tällaisessa suurperheessä on saattanut olla useampia ydinperheitä ja – ainakin leskeyden kautta – lapsia, jotka eivät ole olleet vanhempien yhteisiä. Ja luulenpa, että avioerotkin ovat kuuluneet aina elämään.
 
Jeesuksen lapsuudenperhe oli siis varsin mielenkiintoinen. Maria oli hänen biologinen äitinsä, mutta Joosef ei ollut hänen isänsä. Se oli itse Jumala. Keitä muita siihen sitten kuului? Siitä ei ole varmaa tietoa, mutta on arveltu, että Joosefilla oli lapsia jo aiemmasta avioliitosta. Protestantteina me suhtaudumme vähintään kriittisesti Marian ikuiseen neitsyyteen ja kysymme, olivatko kaikki Jeesuksen sisarukset Joosefin aiemmasta avioliitosta vai oliko Marialla ja Joosefilla myös yhteisiä lapsia. Joka tapauksessa Jeesuksen lapsuudenperhe on selvästi uusperhe.
 
Itse en pidä sanasta uusperhe. Vielä vähemmän minua miellyttää kaikki puolinaisuudet: äitipuoli, isäpuoli, velipuoli, siskopuoli. Pidän paljon enemmän ruotsilaisessa televisiosarjassa käytetystä sanasta bonusfamiljen eli bonusperhe. Liitämme bonuksen rahatalouden yhteyteen ja ymmärrämme se tarkoittavan jonkinlaista etua, ylimääräistä hyvää.  Itse asiassa bonus on latinaa ja tarkoittaa yksinkertaisesti hyvää. Jos vanhemmilla on siis bonuslapsia ja lapsilla bonusvanhempia ja –sisaruksia, heillä on paljon hyvää.
 
Jeesus oli Joosefin taivaallinen bonuspoika, hyvää tuova poika. Joosef puolestaan huolehti Jeesuksen maallisesta hyvästä, joten hän oli tämän bonusisä. Jeesus rakensi sillan taivaallisen isänsä Jumalan ja koko ihmiskunnan välille. Hän on meidän bonusveljemme ja Jumala on meidän taivaallinen bonusisämme. Ja koska kaikki olemme saman Isän lapsia, olemme myös sisaria, veljiä, isiä ja äitejä toisillemme. Tervetuloa taivaalliseen bonusperheeseen!
 
 

Kommentit