7.12. KYNTTILÄN LIEKKI VIESTII ELÄMÄN VOIMASTA
 
Onko sinulla tapana polttaa kynttilöitä? Käykö sinullekin niin, että jäät katselemaan palavaa liekkiä pitkiksi ajoiksi? Minä unohdun usein tuijottamaan tulta. Tulessa on jotakin hyvin kiehtovaa. Se elää. Se lumoaa. Väri vaihtelee kirkkaan sinisestä hehkuvan oranssin kautta vaaleaan keltaiseen, lähes valkeaan. Liekki liikkuu kuin taitava tanssija; sen muoto muuttuu koko ajan.

Pienikin kynttilä luo ympärilleen yllättävän paljon valoa. Tutussa joululaulussa laulamme, kuinka pieni liekki syttyy talven kylmään pimeään. Kynttilä tuo myös lämpöä, ja jos yhden tuikun lämpö ei juuri vielä lämmitä, symbolinen merkitys on sitäkin suurempi.

Joskus takavuosina kutsuin opiskelijaystäviä vierailemaan uuteen kotiini. Olimme luonnollisesti kaikki varsin rahattomia, mutta kuitenkin yksi ystävistäni toi minulle tulijaisiksi kauniin, oranssin pöytäkynttilän. Siihen oli kiinnitetty kortti, jossa luki: ”Valoa ja lämpöä syksyysi.” Lahja oli jotenkin niin mieltä lämmittävä, että se on jäänyt mieleeni vuosikymmenten takaa.

Eipä ihme, että kynttilä on elämän symboli. Se on myös uskon ja rukouksen symboli. Kastehetkessä sytytämme lapselle kastekynttilän. Syntymäpäiväkakkuun laitamme usein niin monta kynttilää kuin sankarilla on vuosia. Sytytämme kynttilöitä myös haudoille, koska uskomme ikuiseen elämään.

Rippikoulussa vertaan usein vaikeasti ymmärrettävää kolmiyhteistä Jumalaa kynttilään. Sillä kynttiläkin muodostuu kolmesta: steariinista, sydänlangasta ja liekistä. Ilman tuota kolmiyhteyttä kynttilä ei olisi kynttilä, ilman yhtäkin noista kolmesta se ei palaisi. Kolmesta osasta koostuessaankin kynttilä on silti yksi esine.

Lapsen oma kastekynttilä sytytetään toisesta, jo pöydällä palavasta, joka on Kristuksen vertauskuva. Samalla lausutaan Jeesuksen sanat: ”Minä olen maailman valo, joka seuraa minua, se ei kulje pimeässä, vaan hänellä on oleva elämän valo.” Uskommekin, että Jeesus tuo elämäämme sen valon, joka ohjaa meitä turvallisesti eteenpäin. Raamattu kehottaa meitä: ”Olkaa valon lapsia.”

 

 

Kommentit