9.12. JOULUKUUSEN MATKA KOTEIHIN

Monessa perheessä koristellaan viimeistään aattoaamuna joulukuusi. Joku ehkä haluaa rakentaa kauniin ja harmonisen kuusen toisiinsa sointuvilla väreillä ja muodoilla. Mutta usein kuusi kaunistetaan muistoilla, kaikella sillä mitä on vuosien varrella kertynyt. Meillä kuuseen ripustetaan muutama koriste lapsuudenkodistani, joitakin vuosien varrella hankittuja köynnöksiä ja ennen kaikkea tytärten lapsuudessaan askartelemia joulupalloja ja helmikoristeita. Latvaan laitetaan ikivanha tähti.

Oletko koskaan miettinyt, miksi meillä on joulukuusi? Mikä on sen historia? Miksi juuri kuusi?

Ensimmäinen tieto joulupuusta Kristuksen syntymän juhlinnan yhtenä symbolina on Tallinnasta 1400-luvulta.  Joulukuusen ja muun jouluvihreän tuominen koteihin yleistyi vähitellen. Siihen alettiin ripustaa erilaisia koristeita, jotka nekin kertoivat kukin tavallaan joulun ilosta: omenoita, piparkakkuja, paperikoristeita ja makeisia.

Elävä kasvi kuvastaa elämää, sen voimaa.  Jeesuksen eteen heitettiin palmunoksia, kun hän ratsasti aasilla. Meillä käytetään pääsiäisen aikaan pajunoksia. Joulun seutuna kuusi ja havut edustavat luonnon elinvoimaa.

Keski-Euroopassa joulukuusiperinne levisi uskonpuhdistuksen myötä, ja vähitellen kuusesta muodostui katolisen jouluseimen protestanttinen vastine. Suomeen se rantautui vasta 1800-luvulla. ensin rikkaisiin kartanoihin. 1900-luvun jälkimmäisellä puoliskolla kuusi löytyi jo lähes jokaisesta talosta, mökistä ja kerrostalohuoneistosta.

Legenda puolestaan kertoo kuusen valinnasta joulupuuksi seuraavasti: Kun joulua vietettiin pohjolassa ensimmäisen kerran, Jumala lähetti Uskon, Toivon, Rakkauden ja Ilon enkelit etsimään sopivaa puuta joulun sanoman symboliksi. Lopulta kuusi valikoitui: Uskon enkeli löysi sen jokaisesta oksasta ristin. Toivon enkeli totesi kuusen pysyvän vehreänä vuoden ympäri. Rakkauden enkeli huomasi, että sen tuuheat oksat suojaavat lintuja ja muita metsän pieniä eläimiä kylmältä. Ilon enkeli lupasi siunata kuusen niin, että se tuottaisi iloa kaikille –  köyhille ja rikkaille, vanhoille ja nuorille, terveille ja sairaille. Kuusi muistuttaa meitä hiljaisesti joulun ihmeestä, joulun lapsesta, joka voittaa ristillä kuoleman vallan, välittää rakkauden viestin ihmiskunnalle, tuo toivon sinne, missä vallitsee toivottomuus tai epätoivo sekä levittää iloa ja rauhaa ihmisten keskelle.

Enkelit antoivat kuuselle myös omat lahjansa. Uskon enkeli sytytti sen oksille kynttilät, jotka valaisevat kuin tähdet ensimmäisenä jouluyönä. Toivon enkeli kiinnitti sen latvaan suuren tähden, joka ohjaa Betlehemin tähden tavoin ihmiset Vapahtajansa luo. Rakkauden enkeli asetteli sen juurelle lahjoja, jotka auttoivat tarvitsevia. Ilon enkeli siunasi kuusen niin, että se ilahduttaa jokaista, joka sen näkee.

 

Kommentit