2.12. H00SIANNA – TULOSSA OLLAAN!

Odotan bussia pysäkillä kännykkä kädessäni. Sormeni lepää HSL:n matkalippusovelluksella kohdassa ”Hyväksy maksu”. Kun bussi kaartaa nurkan takaa, sormeni hipaisee maksun liikkeelle. Odotan viimeiseen asti, koska minulla on kokemus siitä, että bussi ei tullutkaan. Maksu meni hukkaan, koska en joutanut odottamaan seuraavaa, vaan jouduin turvautumaan taksin.

Odotamme myös joulua. Tätä odotusaikaa kutsutaan adventiksi. Sana adventti ei kuitenkaan tarkoita odottamista, vaan tulemista; se tulee latinankielisestä sanonnasta adventus Domini, Herran tuleminen. Jeesus tuli. Jeesus tulee. Häntä emme odota turhaan.

Joka vuosi hän kopsuttelee paikalle aasillaan. Joka vuosi hän syntyy eläinten tallissa, jonne kokoontuvat niin köyhät paimenet kuin rikkaat kuninkaatkin. Hän ei ole pelkkä lupaus tai toiveittemme kohde. Hän on Jumala, joka tuli ihmiseksi keskellemme. Hän tulee yhä uudestaan keskellemme. Hän ei tule siksi, että me odotamme. Me odotamme, koska tiedämme, että hän tulee.

Kun Jeesus ratsastaa aasilla paikalle, häntä tervehditään Hoosianna-huudoin ja heittelemällä palmunoksia tielle.  Hoosianna- huudahdus on sekä avunpyyntö että kiitos. ”Herra, auta, armahda! Kiitos, että autat!”.

Sinun ei tarvitse kiirehtiä bussipysäkille häntä odottelemaan. Saat rauhassa odottaa, että hän ehtii luoksesi. Sinun ei tarvitse rientää puolitiehen vastaan, vaan hän tulee koko matkan sinne, missä oletkin. Sinun ei tarvitse pelätä, että hän kulkee ohi. Kun käännät katseesi, siinä hän on.

Hän kuulee ”hoosiannasi” huusitpa sen ääneen tai kuiskasit sydämessäsi. Hän kuulee sen, anoitpa apua tai kiitit –  tai molempia. Sinun ei tarvitse valmistautua, maksamisesta puhumattakaan. Saat ottaa hänet vastaan siinä, missä olet. Jeesus tulee –olet valmis.

  Kuva: Marco Peretto/Kirkon kuvapankki. Yksityiskohta 1100-luvun mosaiikkityöstä.

Kommentit

Lähetä kommentti